Celý den drobně prší

Výbor z deníků 1920–1937


Jaroslav Foglar, Roman Šantora, Jan Šulc

Jedinečný pohled do každodenního života slavného spisovatele a skauta

Svět Jaroslava Foglara je zahalený mnoha tajemstvími. A přestože literatura o jeho osobnosti a díle je nesmírně bohatá, nedává čtenářům příliš poznat, jaký Foglar skutečně byl, jak vnímal svou práci, své psaní, život a vztahy v oddílu, jaké byly jeho nejniternější pocity.

Výbor z Foglarových deníků, jehož první díl přinášíme, proto představuje jedinečnou možnost do autorovy každodennosti nahlédnout a poznat ho tak, jak jsme ho z žádného životopisu či z jeho vlastních knih dosud nepoznali.

Foglar si deníky psal po celý život, někdy podrobně a každodenně, někdy jen v heslech nebo příležitostně. Rozmanitost jeho deníkového psaní se odráží i v prvním svazku výboru: od deníčku třináctiletého chlapce z ozdravného pobytu ve Švýcarsku, kde pásl krávy a pomáhal sklízet ovoce, přes skautský deník z tábora z roku 1927, kdy se dvacetiletý Jestřáb stal vůdcem pražské Dvojky, až po deníkové záznamy začínajícího spisovatele z let 1934—1937, ve kterých můžeme sledovat první úspěchy časopiseckých i knižních vydání jeho knih.

Vedle jedinečného vhledu do Foglarovy každodennosti, jak ji prožíval a zachycoval v deníku, přináší svazek také unikátní obrazový materiál: množství fotografií, dobové plakáty a úryvky z kronik a časopisů, do nichž spisovatel přispíval.

Číst více
749 Kč Doporučená cena
V prodeji

Detailní informace

Počet stran 584
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 06.04.2023
Formát 140x240 mm
Hmotnost 1,019 kg
Jazyk čeština
EAN 9788000070100
Věk od 15
Typ Kniha
Vazba brožovaná šitá s chlopněmi

Autor knihy

Jaroslav Foglar

Jaroslav Foglar


Spisovatel, šéfredaktor časopisů Mladý hlasatel, Junák a Vpřed, významný metodik, dlouholetý skautský vůdce 2. oddílu Praha. Své zkušenosti, nápady a programové tipy nabízel ostatním prostřednictvím časopisů a později knih na pomezí příběhu a metodické příručky, jako byly Kronika Ztracené stopy či Náš oddíl. První povídka Vítězství mu vyšla ve Skautu Junáku již v prosinci 1923. O deset let později ve stejnojmenném časopise publikoval na pokračování román Boj o první místo. A pak v rychlém sledu následovaly knihy Hoši od Bobří řeky, Přístav volá a dvě desítky dalších. Ty se spolu s mnoha povídkami a komiksy v čele s Rychlými šípy staly nejpodstatnější četbou pro několik generací mladých lidí. Jeho odkaz včetně autorských práv spravuje Skautská nadace Jaroslava Foglara.