Pravěký svět Zdeňka Buriana - Kniha 1

Od vzniku Země po zánik dinosaurů


Ondřej Müller, Bořivoj Záruba, Martin Košťák, Rostislav Walica

Vize prehistorických světů ve čtvrté monografii legendy českého malířství

Trilogie Pravěký svět Zdeňka Buriana zachycuje v úplnosti světově nejproslulejší část tvorby známého malíře a ilustrátora – jeho vize prehistorických světů. Burian byl vůdčí osobností tzv. paleoartu ve 20. století, v knihách najdeme shromážděna všechna umělcova díla na téma paleontologie a paleoantropologie, navíc ve výjimečné reprodukční kvalitě. Čtenář trilogie se tak seznámí s vývojem poznání prehistorického světa v Burianově době, ale zároveň v druhém plánu může sledovat chronologický vývoj života na Zemi od jejího vzniku až po (geologickou) současnost.

V Knize I., jejíž podtitul Od vzniku Země po zánik dinosaurů ji jasně časově vymezuje, se na 600 stranách setkáváme s ikonickými Burianovými obrazy s trilobity českého Barrandienu, faunou kamenouhelných močálů i známými živočišnými skupinami období druhohor – mořskými plazy, ptakoještěry a především dinosaury. Pro knihu byly nejkvalitnější současnou technikou reprodukovány originály ze sbírek Moravského zemského muzea, Národního muzea či Safari Parku Dvůr Králové, ale podařilo se získat i originály z vlastnictví zahraničních institucí, jako například přírodovědných muzeí ve Frankfurtu nad Mohanem či Salcburku. Podařilo se dopátrat mnohé neznámé studie a skici. Bořivoj Záruba, který s Mistrem na konci 70. let osobně spolupracoval, napsal pro knihu doprovodný text. Nejsoučasnější pohled na vývoj života na Zemi v doslovu objasňuje Martin Košťák z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Číst více
2 499 Kč Doporučená cena
V prodeji

Detailní informace

Počet stran 600
Datum vydání 05.09.2022
Formát 242x332 mm
Hmotnost 3,994 kg
Jazyk čeština
Ilustrátor Zdeněk Burian
Číslo dílu 1
EAN 9788000067346
Věk od 13
Typ Kniha
Vazba kombinovaný potah s plátěným hřbetem

Autor knihy

Ondřej Müller

Ondřej Müller


Ondřej Müller (1966) vydal v nakladatelství Albatros více než třicet knih ilustrovaných Zdeňkem Burianem, převážně dobrodružnou klasiku, mezi nimi i Burianova díla, která se v knižní podobě objevila vůbec poprvé. Spolu s Rostislavem Walicou uspořádal pět monografií, které systematicky mapují dílo Zdeňka Buriana. V Albatrosu a v Egmontu se podílí na vydávání komiksů, především z frankofonní oblasti (Tintin, Thorgal, Nestor Burma a další), ve spolupráci s Tomášem Prokůpkem a Pavlem Kořínkem po léta představuje osobnosti českého komiksu, jako jsou Karel Franta, Jaroslav Malák, Jiří Kalousek, Miloš Novák, Jan Fischer, Věra Faltová a další.

Rostislav Walica

Rostislav Walica


Rostislav Walica (1977), badatel v díle Zdeňka Buriana, spoluautor velké monografické série knih věnovaných jeho dílu vycházející od roku 2016 v nakladatelství Albatros a Plus. Kurátor tří rozsáhlých výstav věnovaných umělci (Holešov, 2015, Zlín, 2021, Bystřice pod Hostýnem, 2022). Prezentoval malířovo dílo na mnoha akcích, mj. KoprCon 2010 či Pemmi-Con ve Winnipegu roku 2023. Jeho celoživotním zájmem jsou historie přírodních věd a popularizace paleontologie a evoluční biologie. Rodák z Třince, občanským povoláním průvodce po staré Praze.