Jak šel virus do světa


Ondřej Müller, Vít Haškovec

Poznávací knížka pro děti o virech a bakteriích i o tom, jak nad nimi lidstvo vyzrálo.

Kniha velmi jednoduše vysvětluje dětem (i rodičům), jak funguje naše imunita, jak viry útočí, a jak se naše vlastní obrana díky očkování rozvíjí a trénuje.

Hlavní kapitola je pojata jako škola malých detektivů – bílých krvinek, které se nejprve musí naučit, jak správně rozpoznat různé "zločince" – škodlivé viry a bakterie. Když potom vyškolení detektivové odhalí nové vetřelce v našem těle, dokážou na ně rychle zavolat ostatní bílé krvinky: T-policisty a B-zbrojíře, kteří začnou vyrábět protilátky.

Děti se přitom ve "škole imunitních čar a kouzel" dovědí, jak takový virus vypadá, jak se viry šíří, jak pronikají do našeho těla a jaké ošklivé triky na nás s oblibou používají.

Součástí příběhu je malý výlet do minulosti nemocí. Dozvíme se, že Evropu ve středověku sužovaly velké „morové rány“ a lidé je považovali za Boží trest, nebo za důsledek jedovatých výparů a otrávených studní. Poznáme, jak vědci díky mikroskopu poprvé spatřili v kapce vody svět neznámých malinkých tvorečků. A jak dlouho jim trvalo, než pochopili rozdíl mezi bakteriemi a viry. Dovíme se, jak bylo vynalezeno první očkování proti neštovicím, a jak se doktor Balmis před dvěma sty lety vydal na slavnou „očkovací plavbu kolem světa“.

Číst více
299 Kč Doporučená cena
V prodeji

Detailní informace

Počet stran 48
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 31.10.2022
Formát 210x210 mm
Hmotnost 0,316 kg
Jazyk čeština
Ilustrátor Lukáš Urbánek
EAN 9788000069029
Věk od 7
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Autor knihy

Ondřej Müller

Ondřej Müller


Ondřej Müller (1966) vydal v nakladatelství Albatros více než třicet knih ilustrovaných Zdeňkem Burianem, převážně dobrodružnou klasiku, mezi nimi i Burianova díla, která se v knižní podobě objevila vůbec poprvé. Spolu s Rostislavem Walicou uspořádal pět monografií, které systematicky mapují dílo Zdeňka Buriana. V Albatrosu a v Egmontu se podílí na vydávání komiksů, především z frankofonní oblasti (Tintin, Thorgal, Nestor Burma a další), ve spolupráci s Tomášem Prokůpkem a Pavlem Kořínkem po léta představuje osobnosti českého komiksu, jako jsou Karel Franta, Jaroslav Malák, Jiří Kalousek, Miloš Novák, Jan Fischer, Věra Faltová a další.