Knihovna pro děti 21. století


Na knížky v téhle knihovně prach nesedá. Jdou z ruky do ruky, jsou napínavé a živé. Jsou totiž jako stvořené pro děti 21. století.

Bylo nás pět

Bylo nás pět

Nestárnoucí příběh Péti Bajzy a jeho klukovské party v obnoveném vydání s ilustracemi Heleny Zmatlíkové. Půvabná vyprávění o dobrodružstvích pěti nezbedných chlapců z malého českého městečka, psaná formou dětského deníku kupeckého synka Petra Bajzy. První

Číst více
Týden samá sobota

Týden samá sobota

Pan Půlpivo vede nudný, nezajímavý život, až jednou ve čtvrtek zničehonic přijde obrovská bouře. To je divné, vždyť ještě v neděli svítilo sluníčko. Když jde pak v sobotu pan Půlpivo do města, potká podivné stvoření. To musí být dozajista Sobek. Pan Půlpivo netuší, co všechno s ním ještě prožije… Moderní německá klasika plná jazykové hry a humoru v bravurním překladu básníka Radka Malého.

Číst více
Útěk

Útěk

Příběh dvou chlapců, desetiletého a šestnáctiletého, které náhoda, zvláštní životní situace, strach a pocit osamění přinutí strávit společně několik dní. Jejich společný útěk a hledání cesty není pouhým sledem dobrodružných i nebezpečných zážitků, hrou na ostří nože, ale znamená především hledání a poznávání životních hodnot, touhu po přátelství a porozumění.

Číst více
Jedna, dvě, tři, čtyři, pět

Jedna, dvě, tři, čtyři, pět

Knížkami básní Jedna, dvě, tři, čtyři, pět a Na kopané se Ivan Blatný řadí mezi nejvýznamnější autory moderní české poezie pro děti. Sbírka Jedna, dvě, tři, čtyři, pět malé čtenáře provede kalendářním rokem od ledna až po Vánoce, obsahuje ale i říkadla o zvířátkách a deset vtipných veršovaných pohádek o každodenních věcech. Báseň Na kopané představuje jakousi abecedu fotbalu pro nejmenší. Obě sbírky ilustroval malíř Kamil Lhoták, okouzlený stejně jako Ivan Blatný městem a dopravními prostředky.

Číst více
Emil a detektivové

Emil a detektivové

Emil Tischbein bydlí s maminkou v městečku Neustadtu, ale na prázdniny jede k babičce a sestřenici do Berlína. Na cestu dostane nemalý obnos, jenže ve vlaku usne. Když se probudí, peníze jsou pryč, ačkoli měl obálku s penězi přišpendlenou k podšívce kabátku. Co teď? Emil se rozhodne zloděje vypátrat a usvědčit, však už má podezření na jednoho spolucestujícího. A nezůstane na to sám, získá kamaráda, který přivede partu místních kluků. Promyšlená a dramatická honička za zlodějem může začít!

Číst více
Anna ze Zeleného domu

Anna ze Zeleného domu

Nejslavnější kanadská kniha (nejen) pro děti, přeložená do více než čtyřiceti jazyků, převedená na filmové plátno i na divadelní prkna, kterou čtenáři po celém světě milují už více než sto let, to je Anna ze Zeleného domu. A čím že si rusovláska Anna čtenáře získala? Především svou bezprostředností, obrovskou fantazií, laskavým srdcem, ale hlavně nezdolným optimismem, se kterým zdolává všechny nezdary.

Číst více
Naše parta

Naše parta

Prázdniny party kluků z Prahy vypadají na první pohled obyčejně. Dva měsíce s rodiči na chatě u jezera nezní nijak zvlášť lákavě a jistě si dovedete představit něco mnohem zábavnějšího. Jenže tohle nejsou ledajací kluci a prázdniny tedy taky nebudou ledajaké. Honza Čapek řečený Bimbo je šéfem party, ale má se co ohánět, aby jeho autorita vydržela. Navíc musí neustále odrážet útoky nepřátelských Pysků. A co teprve když se ukáže, že mezi chataři došlo ke krádeži, a podezření padne právě na kluky…

Číst více
Tim Tolar aneb Prodaný smích

Tim Tolar aneb Prodaný smích

Tim Tolar je výjimečný malý chlapec, který se umí smát nenapodobitelným zvonivým smíchem. Jednoho dne však svůj smích prodá tajemnému cizinci za schopnost vyhrát každou sázku. Když si uvědomí, o co přišel, vydává se do světa tajemného cizince najít. Na svém putování zažije mnohá dobrodružství. Podaří se mu nakonec získat svůj smích zpátky?

Číst více
Bratrstvo Bílého klíče

Bratrstvo Bílého klíče

Bratrstvo bílého klíče je tajný spolek prožívající v opuštěné zahradě romantická dobrodružství, po jakých touží každý správný kluk, holky nevyjímaje. Jarkovi a jeho kamarádům se zahrada mění v bitevní pole, v tajnou chodbu a středověkou mučírnu, ale stává se i skutečným domovem medvěda, který utekl z cirkusu, a ringem boxera Čipery. Ale bratrstvo funguje i jako detektivní ústav, který vypátrá ztraceného psa a usvědčí zloděje.

Číst více
Pět dětí a skřítek

Pět dětí a skřítek

Antea, Jana, Robert a Cyril se přestěhovali na venkov. Chodili si společně hrát do starého pískového lomu. A co tam nečekaně při jedné z výprav našly? Z díry na ně vykouklo cosi hnědého a huňatého a tlustého. Oči to mělo na stopkách jako hlemýžď, uši jako netopýr, tělíčko pavoučí a nožičky a ručičky jako opička. Srst se tomu ježila jako kočce, když se chystal k boji. Aby ne, když ho děti probudily z tisíciletého spánku...

Číst více
Bylo nás pět

Bylo nás pět

Nestárnoucí příběh Péti Bajzy a jeho klukovské party v obnoveném vydání s ilustracemi Heleny Zmatlíkové. Půvabná vyprávění o dobrodružstvích pěti nezbedných chlapců z malého českého městečka, psaná formou dětského deníku kupeckého synka Petra Bajzy. První svazek edice Knihovna pro děti 21. století.

Číst více