Klasika


Bílý tesák

Bílý tesák

Již přes sto let provází příběh Bílého tesáka, v jehož žilách koluje i krev vlka, malé i velké čtenáře. Se zatajeným dechem sledují jeho osudy, od prvních štěněčích krůčků až po tvrdé zápasy dospělého psího samotáře. Boj o život v ledových pustinách Aljašky, hledání té pravé lidské smečky, úzkost i slzy dojetí, to všechno jsou přísady, které z Jacka Londona dělají mistra knih odvahy a dobrodružství.

Číst více
Dobrodružství Toma Sawyera

Dobrodružství Toma Sawyera

Na napínavém příběhu líčí americkou společnost 19. století a oživuje ji spoustou rázovitých postaviček a trefnými sociálně-kritickými postřehy. Hlavní hrdina, chudý osiřelý Tom je vychováván laskavou, ale bigotní tetou. Poklidný život amerického maloměsta jej ubíjí, snaží se rozptýlit nudu všelijakými lumpárnami. A tak se při jednom nočním výletu na hřbitov stane svědkem vraždy. A skutečné dobrodružství začíná nabírat na obrátkách.

Číst více
Gulliverovy cesty

Gulliverovy cesty

Gulliverovy cesty, které již přes tři sta let vycházejí stále v dalších vydáních, nastavují nemilosrdně zrcadlo lidské zlobě a zkaženosti. Droboučcí obyvatelé Liliputu, obři z Brobdingnagu, vyznavači vědy z ostrova Laputy i ušlechtilí Hvajninimové jsou zděšeni a pohoršeni Gulliverovým vyprávěním o tom, jaké zvyky panují v jeho rodné zemi. Nesmrtelný příběh poskytuje látku k zamyšlení malým i větším čtenářům

Číst více
Záhada Edwina Drooda

Záhada Edwina Drooda

Jedná se o zřejmě nejslavnější nedokončený román ve světové literatuře – tajuplný příběh s vraždou a s několika duchařskými motivy. Je bezmála neuvěřitelné, že v nejnapínavějším místě román končí, protože Dickens při práci na tomto díle zemřel. Otevřený konec však přímo vybízí čtenáře k úvahám, jak celý příběh dopadne. Dickens se touto nesmírně napínavou knihou stylisticky i formálně posunuje do 20. století a předjímá moderní román.

Číst více