Stoletý kalendář


Výbory z děl básníků devatenáctého a první poloviny dvacátého století. Poezie, která je přes své stáří stále živá.

Dívám se na svět kukátkem

Dívám se na svět kukátkem

Dětská hra je všemocná. Může se do ní zapojit kdokoli a její součástí se může stát cokoli. Zkrátka vůbec nic jí neodolá, protože hřištěm i hračkou je dětem doslova celý svět. Výbor z básnického díla Vítězslava Nezvala (1900–1958) sestavil Petr Šrámek a ilustrovala Nikola Logosová.

Číst více
Jako by tu tisíc dětí bylo

Jako by tu tisíc dětí bylo

Adolf Heyduk (1835—1923) byl nesmírně plodný básník. Ve více než šedesáti sbírkách často reflexivní lyriky se věnoval přírodě, rodině i vlasteneckým tématům. Nikdy nepsal poezii přímo pro děti, ale spíše o dětech, a i ta je často smutná. Není divu, vždyť mu zemřely dvě dcery. Editor výboru Petr Šrámek však v jeho verších akcentuje především radost z prostých, obyčejných věcí. Kniha je čtvrtým svazkem edice Stoletý kalendář.

Číst více
Co by sis přál

Co by sis přál

K 100. výročí narození Jiřího Koláře vydává Albatros třetí svazek edice Stoletý kalendář. Výbor Co by sis přál sestavil Petr Šrámek a kromě dětských knih Jiřího Koláře si vzal k ruce i sbírku z konce šedesátých let Návod k upotřebení nebo básnický deník z posledních let života Záznamy.

Číst více
Lidské klubíčko

Lidské klubíčko

Výbor z poezie Vladimíra Vokolka (1913–1988), sestavený u příležitosti stého výročí autorova narození. Formálně pestrá, důvěrná poezie, v níž rozmlouvá otec se synem, vybraná nejen ze dvou sbírek dětské poezie, napsaných v těžké životní situaci. Druhý svazek edice Stoletý kalendář.

Číst více
Začarovaný tatrmánek

Začarovaný tatrmánek

Jaroslav Vrchlický, autor více než osmdesáti básnických sbírek, se tentokrát představuje jako básník, který osloví i dětské čtenáře. Rozsáhlý a ojedinělý výbor, který sestavil editor Petr Šrámek, přináší verše, které jsou dětem buď přímo určené, nebo jsou jim alespoň tematicky blízké. Vrchlického básně ilustracemi vypravil Tomáš Klepoch.

Číst více